Obejmuje ono między innymi:
- zasady i sposoby spożywania posiłków
- zasady podawania posiłków
- zasady zachowania przy stole
- nakrywanie stołu, estetyka stołu
Oto kilka przykładów:
Zaraz po zajęciu miejsca należy wziąć serwetę ze stołu, rozłożyć na kolanach i trzymać aż do wstania od stołu.
Nożem nigdy nie można podawać sobie do ust żadnej potrawy.
Jedząc potrawy, do których nie używa się noża, widelec należy trzymać w prawej ręce.
Swoim nożem, widelcem czy łyżką nie można brać niczego z półmiska.
Powinno się jeść powoli i nie wciągać głośno potraw do buzi.
Na potrawę nigdy nie można dmuchać, jeżeli jest gorąca, trzeba zaczekać chwilę aż wystygnie.
Niedopuszczalne jest stawianie wykałaczek na stole i używanie ich podczas posiłku.
Brudnych sztućców nie kładzie się na obrusie, ani nie opiera o talerz.
Poniżej zamieszczam link do jednego z poradników savoir-vivre'u przy stole: